Tőkemilliárdok Romániában

MTI
2006.10.18. 12:05

A nemzetközi statisztika szerint a múlt évben és az idei első felében 6,388 milliárd dollárnyi közvetlen külföldi befektetés (kkb) érkezett Romániába. A nemzetközi szervezet annyit tesz hozzá, hogy a teljes tavalyi évet tekintve a kkb értéke 2 százalékkal csökkent 2004-hez képest.

Így Romániának be kellett érnie a közép-európai térségben a negyedik legvonzóbb beruházási célország "státusával", Csehország, Lengyelország és Magyarország mögött.

Tavaly kiemelkedő beruházás volt Romániában a BCR banknak az osztrák Erste Bank általi megvétele és a két nagy romániai gázszolgáltató eladása.

Erre az évre a román hatóságok 6,2 milliárd dollár körüli kkb-ra számítanak, azzal együtt, hogy az ország az EU tagjainak sorába lép. Egy román illetékes szerint ez nem jár majd a befektetések csökkenésével, mint Magyarország vagy Szlovákia esetében járt, mert a román szervek igyekeznek elkerülni a befektetések visszaesését kiváltó hibákat, elsősorban azt, hogy nem teremtenek eléggé vonzó feltételeket a zöldmezős beruházásokhoz. Tavaly 235 ilyen beruházás indult az országban, egy évvel korábban 171.