Piroska
-10 °C
1 °C

Tőkemilliárdok Romániában

MTI
2006.10.18. 12:05

A nemzetközi statisztika szerint a múlt évben és az idei első felében 6,388 milliárd dollárnyi közvetlen külföldi befektetés (kkb) érkezett Romániába. A nemzetközi szervezet annyit tesz hozzá, hogy a teljes tavalyi évet tekintve a kkb értéke 2 százalékkal csökkent 2004-hez képest.

Így Romániának be kellett érnie a közép-európai térségben a negyedik legvonzóbb beruházási célország "státusával", Csehország, Lengyelország és Magyarország mögött.

Tavaly kiemelkedő beruházás volt Romániában a BCR banknak az osztrák Erste Bank általi megvétele és a két nagy romániai gázszolgáltató eladása.

Erre az évre a román hatóságok 6,2 milliárd dollár körüli kkb-ra számítanak, azzal együtt, hogy az ország az EU tagjainak sorába lép. Egy román illetékes szerint ez nem jár majd a befektetések csökkenésével, mint Magyarország vagy Szlovákia esetében járt, mert a román szervek igyekeznek elkerülni a befektetések visszaesését kiváltó hibákat, elsősorban azt, hogy nem teremtenek eléggé vonzó feltételeket a zöldmezős beruházásokhoz. Tavaly 235 ilyen beruházás indult az országban, egy évvel korábban 171.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.