Mérsékelt infláció az USA-ban

MTI
2006.10.18. 14:59

A fogyasztói árszint fél százalékkal süllyedt a múlt hónapban az Egyesült Államokban, de az energia- és élelmiszerárak nélkül számolt maginfláció 0,2 százalékkal emelkedett augusztushoz képest.

A szakértők várakozása szerint is az energiaárak hanyatlására szeptemberben csökkennie kellett az inflációnak az Egyesült Államokban. A Dow Jones Newswires által megkérdezett 24 elemző véleményének az átlaga szerint a szeptemberi átfogó infláció 0,3 százalékkal hanyatlott volna az augusztusi 0,2 százalékos emelkedés után.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt maginfláció esetében a szakértői várakozásokban 0,2 százalékos növekedés szerepelt az augusztusi ugyancsak 0,2 százalékos emelkedés után.

Az inflációs félelmeket részben enyhíthetik a kormányzat által szerdán közzétett szeptemberi CPI-adatok. Kedden ezeket a félelmeket felerősítette a termelői árindex szeptemberi változásának adata: jóllehet 1,3 százalékkal csökkentek a termelői árak, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt szeptemberi termelői maginfláció viszont 0,6 százalék volt.