IMF-bírálat Magyarországnak

MTI
2006.10.20. 16:45

A Nemzetközi Valutaalap "azonnali intézkedések" meghozatalára sürgette Magyarországot, hogy ezzel helyre lehessen állítani a gazdaságpolitika hitelességét. Az IMF a költségvetés és a pénzügyi mérleg egyidejű hiányának csökkentésére szólította fel az új uniós tagországok közül ebben a vonatkozásban legrosszabbul teljesítő Magyarországot.

Az IMF igazgatótanácsa október 11-i éves értékelésében további azonnali kiadáscsökkentésre szólította fel Magyarországot, mivel az államháztartás és a pénzügyi mérleg hiánya fenntarthatatlan szintet ért el.

Az IMF megállapítja, hogy a magyar gazdaság ugyan tavaly a 4 százalékot valamivel meghaladó növekedési ütemmel "viszonylag" jól teljesített, a növekedés azóta az ország teljesítőképessége alsó határára süllyedt, és az ország gazdasági teljesítménye elmaradt a szomszédos országokétól. A laza költségvetési fegyelem hatására megingott a fizetési mérleg egyensúlya, a befektetők magasabb kamatkövetelésekkel álltak elő, ami további terhet rótt a gazdaságra. " A legfőbb gazdaságpolitikai cél az államháztartás stabil alapokra helyezése"- szögezik le az éves jelentésben.