Novemberben döntenek a gázártámogatásról

MTI
2006.10.26. 10:00

Veres János szerint az államháztartási hiány jövő évi tervezett csökkentéséből a GDP 1,5 százalékának megfelelő tétel az idei egyszeri kiadások elmaradásából adódik. A pénzügyminiszter a köztelevízió Napkelte című műsorában csütörtökön a főbb ilyen egyszeri tételek között megemlítette az árvíz okozta károkat, illetve a magyar állam által elvesztett esetleges perek okozta kiadásokat. "Jelenleg nincs nagy értékű perünk folyamatban" - mondta a miniszter.

Veres János szavai szerint a GDP mintegy 2 százalékával mérsékelik a hiányt jövőre az idén júliusban meghozott adóintézkedések. A hiánycsökkentés harmadik nagy tételeként említette a közigazgatásban meghozott módosítások, a bevezetett bértömeg-gazdálkodás hatását.

Arra a kérdésre, hogy a hiánycsökkentés mennyire rontja a lakosság komfortérzetét, Veres János arra utalt, hogy az egyszeri tételeknek ilyen hatásuk nincs, illetve a júniusban meghozott adóintézkedések fő hatását már az idén októberben érzékelte a lakosság. Az adóintézkedések révén jövőre 4 százalékkal csökkennek a reálbérek éves szinten 2006-hoz képest.

A gázártámogatás módjáról novemberben dönt a kormány - mondta a pénzügyminiszter. Szavai szerint az eldőlt, hogy a szociálisan rászorultak lesznek a kedvezményezettek.