Túl borúlátóan árazzák a magyar eurócsatlakozást

MTI
2006.10.26. 14:25

A jelenlegi magyarországi kamatpiaci hozamkonvergencia-görbe alapján a piaci szereplők túl borúlátóan árazzák a magyar euróövezeti csatlakozás időpontját, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport csütörtöki elemzésében. A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres európai feltörekvő piaci elemzéseket is közlő háza szerint a négy közép-európai EU-gazdaság - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - hozamfelárgörbéinek hosszú vége azt jelzi, hogy a piac komoly időbeli eltéréseket áraz az előbbi kettő és az utóbbi kettő euróövezeti csatlakozásában.

A ház szerint tény, hogy a magyar költségvetési hiány az idén valószínűleg a GDP-érték 10 százaléka körül lesz, a lengyel kormány pedig céldátumot sem közöl az eurócsatlakozásra, és emiatt piac nehezen tud kijelölni pontos csatlakozási dátumot.

Az elemzéshez fűzött grafikus kimutatás szerint azonban a magyar és a lengyel kamatpiaci hozamgörbék 15 éves távlatban sem jeleznek várt konvergenciát a zéró felárhoz az irányadó euróövezeti hozamhoz mérve, amiből gyakorlatilag az következik, hogy a piaci szereplők még ilyen hosszú időhatáron belül sem árazzák a két ország valutauniós tagságát. Ugyanakkor a piac Szlovákia és Csehország esetében ütemes csatlakozási folyamatot látszik beárazni.