Vizsgálják a kínai kereskedelmi gyakorlatot

MTI
2006.10.26. 15:50

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) beindította a kínai kereskedelmi gyakorlat ügyében az első vizsgálatát, bizottságot hozott létre annak megállapítására, vajon megfelelnek-e a nemzetközi kereskedelmi szabályoknak a behozott autóalkatrészekre kivetett kínai vámok.

A panaszt az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kanada nyújtotta be még szeptemberben, de a vizsgálóbizottság létrehozását erre az első kérésre Kína még megakadályozta. A WTO szabályai értelmében a második panaszra a vizsgálóbizottságot automatikusan megalakítják.

Kína az olyan autóalkatrészek behozatalkor, amelyek a gépjármű értékének 60 százalékát teszik ki, a kész autókra érvényes vámokat veti ki. Ez az eljárás jogtalan eszközökkel akadályozza a Kínában autókat összeszerelő cégeket abban, hogy alkatrészeket importáljanak - hangzik a panasz.

Kína azzal érvel, hogy a vámokkal elejét akarják venni autók nagyobb alkatrészenkénti behozatalának. A pekingi vezetés ígéretet tett arra a WTO-hoz való 2001 decemberi csatlakozáskor, hogy az autóalkatrészeket nem kezelik kész autókként a vámoláskor.