A Moody's felminősítette az MFB-t

MTI
2006.10.30. 23:49

Sok más, kormányokhoz kötődő pénzintézet mellett a Magyar Fejlesztési Bank egyes forint- és devizabesorolásait is felminősítette hétfőn a Moody's Investors Service, lezárásaként annak a felülvizsgálati folyamatnak, amelyet az e szektorra kidolgozott új osztályzati rendszer augusztusi bejelentése után kezdett a nemzetközi hitelminősítő.

A kormányzatokhoz kötődő pénzintézetekre alkalmazott új metodikának megfelelően - amelynek alapja augusztus óta a tavasszal bevezetett hazaivaluta-bankbetéti országplafon-rendszer - a Moody's a hétfő esti londoni bejelentés szerint a Magyar Fejlesztési Bank előresorolt, nem biztosított forintkibocsátásait a felminősítésre jelölt "A1"-ről "Aaa"-ra emelte, stabil kilátással.

Emellett a hitelminősítő az "Aa1"-es magyar devizakötvény-adósi országplafon szintjére emelte stabil kilátással a felminősítési vizsgálat alatt lévő "A1"-ről az MFB előresorolt, nem fedezett devizakötelezettségeinek kockázati osztályzatát. Az "A1"-es hosszú távú devizabankbetéti osztályzat - amely az azonos szuverén besoroláshoz hasonlóan leminősítési felülvizsgálat alatt áll - nem változott.