Lengyelország tévégyártó nagyhatalom lesz

MTI
2006.11.07. 14:00

Lengyelország egyre erősíti pozícióját az európai tévékészülék-gyártásban. Már ma is minden harmadik Európában gyártott tévékészülék Lengyelországból származik, de néhány éven belül az arány akár négyötödre is emelkedhet - írja a lengyel elektronikai piackutató intézet (Instytut Rynku Elektronicznego) jelentése.

A tanulmány előrejelzése szerint a lengyelországi tévégyártás a tavalyi 6,65 millió darabról 2010-re 35 millióra emelkedhet. A lapképernyős tévék esetében a lengyel termelés négy éven belül az európai 77 százalékát érheti el. A nagy nemzetközi elektronikai konszernek figyelmét az LG Philips és a Sharp tévékészülék-gyártó beruházásai terelték Lengyelországra.

A közelmúltban írt alá szándéknyilatkozatot a japán Funai és a lengyel kormány egy LCD-tévékészülék gyártó üzem építéséről a nyugat-lengyelországi Nowa Solban. A Funai 17,4 millió eurós beruházásra vállalt kötelezettséget. Az üzem kezdetben 500 főt alkalmaz majd, de a létszám később 1500-ra is emelkedhet. A Rzeczpospolita lap értesülése szerint a Funai ennek ellenében adókedvezményben és 5,7 millió zloty (1,45 millió euró) támogatásban is részesül.