59 százalékkal nőtt a Mol profitja

2006.11.13. 09:32

A Mol Nyrt. kiemelkedő, az elemzői várakozásokat jóval meghaladó, 306,9 milliárd forint nettó eredményt ért el az idén az első háromnegyed évben, ami 59 százalékkal haladja meg a 2005. január-szeptemberi nettó profitot. Az elemzők január-szeptemberre 262,12 milliárd forint nettó profitot vártak.

A Mol hétfőn közzétett, IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerinti gyorsjelentése az eredmény növekedését a kutatás-termelés, a feldolgozás és a kereskedelem üzletágak kiemelkedő üzleti teljesítményével, valamint a gáztranzakció nyereségével magyarázza, a harmadik negyedévre vonatkozóan pedig a dollár erősödését, a finomítói termékek értékesítésének növekedését és a kedvezőbb petrolkémiai üzleti környezetet emeli ki. Megjegyzik, hogy a megszűnő tevékenységek eredményével módosított üzleti eredmény 2006 első háromnegyedévében 31 százalékkal, a harmadik negyedévében pedig 43 százalékkal nőtt.

Az értékesítés nettó árbevétele - a konszolidált adatok szerint - a háromnegyedévben 33, a harmadik negyedévben 30 százalékkal haladta meg az előző évi bázist, 2263,1 milliárd, illetve 762,3 milliárd forintot tett ki. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a cég közleménye szerint az eredmények kapcsán kifejtette: a társaság elkötelezett a további terjeszkedésre, amit mutat, hogy új kutatási területeket szerzett Oroszországban és Pakisztánban.