Az oroszokat kikerülve exportálnák a kazah gázt

MTI
2006.11.28. 08:28

Kazahsztán Oroszországot elkerülő exportutakat keres földgáza számára, mondta a kazah állami csővezeték-üzemeltető KazTransGas igazgatója, Szerik Szultangalijev kedden. "A kazah gázexportot Európába korlátozza, hogy földrajzi helyzetünk miatt csak az orosz Gazprom vezetékhálózatán át tudunk szállítani, ezért új exportutakat is kell keresnünk, hogy kijussunk a világpiacra" - idézte Szultangalijevet az Express-Kazakhstan című, angol nyelvű helyi lap.

Az egyik lehetőség, amelyet vizsgálnak, az, hogy gázvezetéket fektetnek a Kaszpi-tenger medrébe a kazah olajkikötőtől, Aktautól az azerbajdzsáni Bakuig. Ezt az tervet az alternatív utakat kereső EU is támogatja, de Oroszország kedvetlenül fogadta.

Kazahsztánban néhány éven belül évi 45 milliárd köbméter földgáz kitermelését tervezik. Nemrég elkészült egy olajvezeték Kína felé, és a törökországi, földközi-tengeri Ceyhan olajkikötőbe is akarnak kazah olajat akarnak exportálni, az amerikai közreműködéssel épült Baku-Tbiliszi-Ceyhan csővezetékre kapcsolódva.