Ismét az FVM-nél az élelmiszerbiztonság felügyelete

MTI
2006.12.04. 20:48
Ismét a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) lesz a fő felelős az élelmiszerbiztonság kérdésköréért - erősítette meg Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára hétfőn az MTI értesülését.

A minisztériumi vezető közölte: a balatonőszödi informális kormányülésen született döntés arról, hogy az egészséges és biztonságos élelmiszerek piacra kerüléséért a továbbiakban az agrártárca felel. Így a minisztérium fennhatósága alá kerül ismét - mintegy 2 éves kihagyás után - a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MéBiH), valamint az összes élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos szervezési és koordinációs feladat is.

Benedek Fülöp aláhúzta: a humán-egészségügyi kérdésekért továbbra is az egészségügyi tárca, illetve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) lesz a felelős.

A kérdést - jelezte a szakállamtitkár - várhatóan a soron következő kormányülésen tárgyalja majd a kabinet az FVM előterjesztésében. Arról Benedek Fülöp még nem tudott pontos információt adni, hogy az élelmiszerbiztonsági kérdések felügyelete mikor kerül vissza az agrártárcához. Ez a kormány döntésének függvénye - mondta a szakállamtitkár, ám nem tartotta kizártnak, hogy a felügyelet akár már jövő év január 1-jétől ismét az FVM-é lesz.