Ismét esnek a kínai tőzsdék

MTI
2007.06.04. 07:45

Ismét jelentősen csökkent a kínai részvények árfolyama, noha a nagyobb újságok címoldalukon igyekeztek enyhíteni a befektetőkben a részvénykereskedelmi illeték megemelése miatt kialakult aggodalmakat. A két legnagyobb kínai értéktőzsde, a sanghaji és a sencseni fő mutatójának értéke a hétfő délelőtti kereskedésben erősen csökkent.

A nyitás után 50 perccel, hektikus kereskedés mellett, a sanghaji értéktőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite Index (SSEC) 3710,517 ponton állt, azaz 7,25 százalékkal volt alacsonyabb pénteki záróértékénél. Pénteken zárásra 2,65 százalékkal esett a SSEC, noha napközben még a 4000 pont feletti tartományban is járt. A sencseni tőzsde mutatója, a Shenzhen Composite Index 5,9 százalékkal 1062,10 pontra süllyedt a hétfő délelőtti órákban.

Múlt héten szerdán a kínai pénzügyminisztérium rendeletére az addigi 0,1 százalékról 0,3 százalékra emelkedett a részvénykereskedelmi illeték Kínában. Az intézkedés célja a forró pénzek áramlásának lassítása, végső soron a túlhevült gazdasági növekedés fékezése.