Csökkenteni kell az újraelosztás mértékét

MTI
2007.06.04. 14:07

Magyarországon az állami újraelosztás GDP-hez mért 50 százalékos arányát 40-45 százalékra kell csökkenteni, mert így lehet optimalizálni a gazdaságot - mondta John Lipsky, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első vezérigazgató-helyettese hétfői budapesti tájékoztatóján.

A Magyar közgazdasági Társaság szervezésében tartott előadásában John Lipsky kijelentette: szükségszerű volt a fiskális konszolidáció Magyarországon, de ki kell jelölni a további reformokat is. Az IMF vezérigazgató-helyettese hozzátette: a konvergenciaprogramban rögzített egészségügyi reformot, oktatási reformot és az államigazgatás reformját következetesen végig kell vinni, hogy 2008-ra a GDP arányos államháztartási hiány valóban 4,5 százalékra süllyedjen.

Az IMF Nemzetközi vezérigazgató-helyettese szerint a közszféra és a magánszféra új határait kell meghúzni az egészségügyi, az oktatási és a nyugdíjreform megvalósítása során. "Ki kell tűzni Magyarországon, hogy többen fizessenek adót és jelentősen mérsékeljék az adóelkerülők táborát" - mondta.

John Lipsky a munkát terhelő adók csökkentését és a fogyasztási adók növelését javasolta egy lehetséges adóreform keretében. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy kellő óvatossággal szükséges eljárni annak érdekében, hogy a beszedett adók összege ne csökkenjen.