A klímával a gazdaság is változik

MTI
2007.06.04. 14:10

A klímaváltozás több gazdasági ágazatot kedvezőbb helyzetbe hozhat: főként az építőipar, a gépipar, és a megújítható energiaforrások ágazata húzhat hasznot a klímaváltozás következményeiből - derül ki a Deutsche Bank által végzett tanulmányból.

Az autóipar, a légiforgalom és részben a mező-és erdőgazdálkodás hátrányos helyzetbe jut. A tanulmány a klimatikus változások hatását vizsgálta Európában 2030-ig.

Az építőipar profitálhat abból, hogy a klímaváltozás szélsőséges időjárással jár együtt és károkat okoz az infrastruktúrában, épületekben. Az állam növekvő mértékben támogatja majd az épületek hőszigetelését, hogy a szén-dioxid kibocsátást mérsékelje. A gépipar és az elektronikai ipar komoly exportbővülési esélyekhez jut, mivel szállítani tudja a klímaváltozást és annak következményeit ellensúlyozni képest technológiát.

A mező-és erdőgazdálkodást közvetlenül is erősen fogja érinteni a klímaváltozás. A bioenergia ára emelkedni fog, ugyanakkor számos térségben, köztük Skandináviában kedvezőbbek lesznek a terméseredmények. Európa más térségeiben ezzel szemben vízhiányra, viharkárokra, erdőtüzekre kell számítani.