Arab kézre kerülhet a román mozdonygyár

MTI
2007.06.12. 13:58

Valószínűleg a szaúdi Al Arrab Contracting Company Ltd. vállalatnak adják el a veszteséges craiovai Electroputere mozdonygyárat. Az AVAS állami vagyonkezelő keddi közleménye szerint a szaúdi vállalat nyújtotta be a legkedvezőbb ajánlatot a 62,82 százalékos pakettre kiírt pályázaton. A külföldi pályázók sorában az Arrab nyújtotta be az egyetlen érvényes pályázatot. Az AVAS vele kezdi meg a tárgyalásokat a vállalat eladásáról.

Az AVAS várakozásai szerint az ügylet értéke 120 millió euró lesz, amelyből mindössze 2,3 millió fedezi a részvény tranzakciót, míg a többi az adósság átvállalási, beruházás finanszírozási és tőkeemelési célokat szolgál. A privatizálásra felajánlott pakett állami tulajdonban van, míg a fennmaradó rész magánbefektetők birtokában van.

Az Electroputere egyike a Romániában még privatizálás előtt álló kevés nagyvállalatnak. 2006-ban 50,1 millió lej (15 millió euró) veszteséget ért el, 41 százalékkal nagyobbat mint a megelőző évben. Forgalma ezzel párhuzamosan 13 százalékkal 156,5 millió lejre csökkent. Az 1949-ben alapított vállalat dízel- és villanymozdonyokat, villanymotorokat, nagyfeszültségű hálózati berendezéseket, valamint különböző vas- és acélöntvény gépalkatrészeket állít elő.