Módosul a pénzmosásról szóló törvény

2007.06.13. 08:15

A legújabb uniós szabályoknak való megfelelés a célja a pénzmosási törvény módosításának, amelyet a pénzügyminiszter terjesztett a parlament elé.

Az Országgyűlés honlapján megtalálható törvényjavaslat indoklása szerint tavaly egy EK rendelet tovább finomította azokat a szabályokat, amelyek célja a pénzátutaló személyének visszakereshetősége. A szabályok nem csak a bankokra és egyéb pénzügyi intézményekre, hanem a postára és a mobilszolgáltatókra is vonatkoznak. Valamennyinek öt évig kell megőriznie az átutalásra megbízást adók adatait.

Az uniós rendeletek közvetlenül alkalmazandók a tagállamokban, de a szóban forgó jogszabály ad némi teret - és kötelezettséget is - a nemzeti jogalkotóknak. Például ki kell jelölni azt a nemzeti hatóságot, amely felügyeli a pénzmosás elleni szabályok betartását. Ez Magyarországon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), amely a szakmai felügyeletet végzi. Viszont ahol az uniós rendelet a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemért felelős hatóságról beszél, ott a PSZÁF mellé "betársul" az ORFK is. A pénzfeldolgozást - mint kiegészítő pénzügyi szolgáltatást - viszont az MNB felügyeli.

Végül a javaslat több törvényt is módosít, megszüntetve az azokba foglalt bank- és szolgálati titkot. Így változik a hitelintézeti, a tőkepiaci és a posta törvény is.