Ötszázmillió koronát várnak a privatizációból a csehek

MTI
2007.06.14. 11:50

A kormányzatnak jelenleg nincs pénze különféle tervezett kiadásai fedezésére, ezért a még tulajdonában lévő állami vállalatok eladását fontolgatja. A korábbi állami vagyon legértékesebb és legattraktívabb darabjait (a bankokat vagy a Transgas gázipari céget) már korábban magánosították. Az állam kezében lévő legértékesebb cég jelenleg a Cseh Energetikai Művek (CEZ), amelynek a becsült értéke mintegy 350 milliárd korona (1 korona=8,5 forint). A kormányzat ennek eladásáról azonban egyelőre nem döntött. A közelmúltban csak arról született kormánydöntés, hogy eladják a CEZ részvényeinek hét százalékát.

Az állam a részvények 67,6 százalékát tartja a kezében. A hétszázalékos csomagért a várt bevétel mintegy 30-35 milliárd korona. Ezt a pénzt elsősorban a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kívánják fordítani. Erre a célra mintegy 45 milliárd koronát fordítanak, s ebből 15 milliárdot a privatizációból kell beszerezni. A kormány azt tervezi, hogy a kisebb állami cégekre pályázatot ír ki. Ennek az eladásából egymilliárd korona folyna be az államkaszába, ami a meglévő költségvetési lyukak betömésére kevés.

A héten jelentették be, hogy az állam várhatóan a jövő év folyamán a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret üzemeltető Letiste Praha céget is eladná. A várt bevétel mintegy 60-70 milliárd korona. Tervbe van a Cseh Posta részvénytársasággá alakítása és magánosítása, a Cseh Vasút teherszállítási részének az eladása, s szóba került a Budejovicky Budvar sörgyár eladása is.