Sürgetik az illegális szemét visszaszállítását Németországba

MTI
2007.06.14. 12:26

Becsey Zsolt, európai parlamenti képviselő kérte Tanja Gönnert, hogy sürgősen tegyen meg mindent, hogy az ügy kezelésére a magyar hatóságokkal kötött megállapodást végrehajtsák. A tartományból érkezett 3200 tonna szemétből 1800 tonna visszaszállítását vállalta a stuttgarti tartományi kormány.

Gönner biztosította a képviselőt, hogy, július végéig teljesíti vállalását a hulladék visszaszállítására. Tartjuk a szavunkat, vigyázunk tartományunk hitelére, mondta a miniszter asszony. Hozzátette: haladéktalanul tájékozódik az aktuális dél-alföldi helyzetről, és június negyedik hetében visszajelzi, mennyire haladtak a dolgok. A miniszterasszony egyúttal utalt a büntetőjogi felelősség megállapítására még folyamatban lévő vizsgálatokra. A visszaszállítás és a felelősség mértékét illetően kész elfogadni majd az Európai Bizottság döntését a fennmaradó 1400 tonna szemétre vonatkozóan.

Dél-Alföldön, elsősorban Bács megyében több sváb település található, és sok sváb ember különös figyelemmel követi, hogy miként jár el a sajnálatos hulladékügyben az a Baden-Württemberg, ahonnan ősei Magyarországra települtek, és amelyhez kötődését a mai napig fenntartja.