Huba
17 °C
33 °C

Megszavazták a likőrbor definícióját

MTI
2007.06.18. 16:39

Elérkezett az idő, hogy a borászati technológiákat, eljárásokat, a laboratóriumi mérések paramétereit globálisan szabályozzák - állapította meg az OIV (Nemzetközi Szőlészeti Borászati Szövetség) közgyűlése, amelyet a XXX. Szőlő és Bor Világkongresszusával egy időben, a múlt héten rendeztek meg Budapesten.

A részleteket a budapesti döntést követően dolgozzák ki a szakértők.

A közgyűlésen csaknem másfél tucat határozatot fogadtak el a küldöttek. Botos Péter Ernő, a kecskeméti Borászati Kutatóintézet főigazgatója, a magyar szakmai szervező bizottság vezetője az MTI-nek elmondta: a szakértők külön is foglalkoztak a szőlészet és a borászat piaci kapcsolataival, kiemelve a piaci kereslet és az értékesítési csatornák összhangjának megteremtését.

A résztvevők vita nélkül szavazták meg a likőrbor definícióját, eszerint a borokat alkohollal lehet javítani, de csak a hazai piacon megengedett a házasítás.