Várhatóan két héttel előbb kezdődik a szüret

2007.07.25. 12:23

Várhatóan már augusztus elején, a szokásoshoz képest mintegy két héttel előbb kezdődik az idei szüret a meleg időjárás miatt – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. A szakember kifejtette: a mostani szélsőségesen meleg időjárás a szőlőskertekben úgynevezett kényszerérési folyamatokat indított el. Ezért az idei bor minőségére fokozottan oda kell figyelniük a borászoknak.

Horváth Csaba elmondta: a nagy melegben a cukortartalom a szőlőszemekben már nemigen emelkedik, míg a savtartalom jelentős mértékben csökkenhet. Ezért ez utóbbira kell figyelniük a gazdálkodóknak ahhoz, hogy a szüret végeztével jó minőségű bort tudjanak előállítani. A HNT főtitkára szerint a nagy meleg miatt a növényvédelmi munkákat is fokozott figyelemmel kell végezni.

Úgy vélte, az idén várhatóan kevesebb mint 4 millió hektoliter must kerülhet a pincékbe. A szőlőtermés közepes lesz, 600-700 ezer tonna várható. Horváth Csaba úgy vélte, hogy a szokásosnál korábbi szüretkezdet miatt a pincékben már most el kell kezdeni a munkákat.