Kevesebb autót, több lakást lízingeltek

2007.07.25. 17:17

Személygépjármű finanszírozásban a szerződések száma tovább csökkent, 10 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ez összhangban van a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének statisztikája szerinti 12 százalékos új autó értékesítés visszaeséssel. A darabszám csökkenését ellensúlyozza, hogy az egy autóra eső átlagos finanszírozás 11 százalékkal magasabb a 2006 félévi értéknél. Tavaly év végén megfordult az átlagos kezdőrészlet mértékének éveken keresztül tartó csökkenési tendenciája, és ismét közelíti a 30 százalékot.

Az első féléves adatok alapján stagnál a személy és kishaszon gépjárművek szegmens. Az elmúlt fél évben a lízingcégek 334 milliárd forintot, a retail szerződésekben mintegy 300 milliárd forintot helyeztek ki, amelynek 60 százaléka új autó vásárlására szolgált. Ezzel együtt a finanszírozó cégek összesen 1050 milliárd forint értékben finanszíroznak személygépjárműveket. Az autófinanszírozás koncentrációja alacsonyabb a többi szegmensénél, de a hat piacvezető még így is a teljes piac 68 százalékát fedi le.

Az ingatlan finanszírozás 30 százalékkal bővült 2006 első félévéhez képest, abszolút értékben 59 milliárd forintos kihelyezéssel, ami nagyságrendileg a 2005-ös teljes éves finanszírozásnak felel meg. Ezzel a szektor részesedése a teljes lízingpiacból 11 százalék. Ebből az összegből közel tízmilliárd a lakossági lakásfinanszírozás, további 3,6 milliárd pedig egyéb lakossági, de nem lakás jellegű ingatlanok finanszírozása.

A lakáslízing térnyerését jelzi a finanszírozott ingatlanok számának exponenciális, több, mint 400 százalékos növekedése is, és ezzel párhuzamosan az egy szerződésben kihelyezett összeg drasztikus, az egy évvel ezelőtti átlagos 168 millió forintról annak negyedére, mintegy 42 millió forintra csökkenése. A közhiedelemmel ellentétben a 2007 első félévében kötött lakáslízing szerződések átlagos kezdőrészlete 30 százalék. Ezeknek az ügyleteknek 90 százaléka pénzügyi lízing formájában valósult meg, míg a vállalati ingatlanoknál 40 százalék az operatív lízing, 33 százalék a pénzügyi lízing és 27 százalék a hitel aránya.