Százmillió forintos bírság a MÁV-nak

Engedély nélkül működteti a vasúti pályahálózatát a MÁV Zrt., ezért a Magyar Vasúti Hivatal (MVH) hétfőn 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a vállalatra, olvasható a Hivatal honlapján.

A MÁV Zrt. 2007. májusában nyújtotta be kérelmét az MVH-hoz az országos vasúti pályaműködtetési, vonatási és személyszállítási tevékenységre. A MVH válaszában arra kérte a MÁV-ot, hogy az egyes tevékenységekre külön-külön adjon be kérelmet, illetve hiánypótlásra is felszólította a társaságot. Ez utóbbinak csak részben tett eleget a MÁV, így a pályahálózatra nem kapta meg az engedélyt. Azóta engedély nélkül működteti a pályahálózatot, ami sérti a vasúti törvényt, áll a Hivatal indoklásában.

A piacfelügyeleti eljárást lezáró határozat szerint "a bírság összege a jogsértés kiemelt súlyára, így a jogsértésnek a vasúti közlekedési piacot átfogóan érintő jellegére és a jogsértéssel érintettek nagy számára, valamint a jogsértő állapot fennállásának időtartamára, továbbá a jogsértő szervezet jelentős piaci szerepére figyelemmel került meghatározásra".