Orsolya
7 °C
10 °C

Elégedett az EU a Sapard-program előkészületeivel

MTI
2001.07.03. 15:45
Az Európai Bizottság nagy elismeréssel méltatta a tíz közép-európai EU tagjelölt erőfeszítéseit a SAPARD mezőgazdasági előcsatlakozási alap felhasználásának előkészítésében.

Franz Fischler mezőgazdasági biztos így kommentálta a jelentést: "A nemzeti SAPARD ügynökség felállítása nem könnyű feladat a tagjelölteknek. Az egész rendszer szükségképpen aprólékos és mélyenszántó. De ennek eredményeként a jelölt országok képesek lesznek nyomban a belépés után működtetni a vidékfejlesztési alapokat és csekély kiigazításokkal működtetni a közös mezőgazdasági politika támogató rendszerét is."

Tavaly év végéig a tíz tagjelölt már komoly előkészítő munkát végzett. Elsőként Bulgária ügynökségét hitelesítette a bizottság, nemrég csatlakozott hozzá Észtországé. Az előbbi már igénybe vehetett 13 millió, az utóbbi 3 millió euró támogatást. A többi nyolc országnak még több-kevesebb tennivalója van saját ügynökségének kiépítésében. Egy nevének elhallgatását kérő bizottsági illetékes elmondta, hogy az EU SAPARD irodájának várakozása szerint a nyolc ország nagy része várhatólag az év végéig el tudja fogadtatni helyi SAPARD-kezelő ügynökségét, néhányan talán áthúzódnak a jövő évre. Magyarország az ő megítélése szerint nem az elsők között áll az ügynökség kiépítésében, de év végéig sikerülhet behoznia a lemaradást. - De nem lóverseny ez - mutatott rá a bizottsági illetékes. Az idei évre félretett alapok minden ország számára 2002 végéig lehívhatók, tehát a keretek nem vesznek el. Sőt, Fischler már kezdeményezi, hogy ezt a határidőt nyújtsák meg 2003-ra.

A tíz országra arányosan kiadagolt keretek éves összege 529 millió euró. Ebből Magyarország kerete 38,173 millió euró.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.