Lengyelországban a baloldal firtatja a privatizációs ügyeket

MTI
2001.07.03. 16:45
A lengyel szejm kincstárügyi bizottsága kedden úgy határozott, hogy nem támogatja a kincstárügyi miniszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Lengyel ellenzéki képviselők mintegy 120 fős csoportja június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt Aldona Kamela-Sowinska kincstárügyi miniszter ellen. Az indítványhoz néhány kormánypárti és független honatya is csatlakozott. Később 20 képviselő - nagyrészt kormánypártiak - visszavonta aláírását.

Az indítvány támogatói főként a PZU biztosító privatizációjának módját, a Polski Cukier lengyel állami cukorgyár létrehozása körüli problémákat, a lengyel szerencsejáték, a Totalizator Sportowy számítógépes rendszere tenderének körülményeit és a PKN Orlen olajipari nagyvállalat "erőltetett privatizációját" hozták fel a miniszter asszony iránti bizalmuk megrendülésének fő okaiként.

Az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) a bizottsági ülés előtt 21 kérdést fogalmazott meg. Ezek egyebek között a PAP hírügynökség folyamatban lévő privatizációjára vonatkoznak, érintik a PKN Orlen 18 százalékos részvénycsomagjának tervezett eladását az osztrák OMV olajvállalatnak (a Mol is érdeklődik a pakett iránt) és a Tankönyvkiadó, valamint a Rafineria Gdanska privatizációját.

A baloldali párt biztos esélyese a szeptemberi választásoknak, csupán győzelmének arányai kérdésesek.