Kerecsenden máktokszecskán terem majd a laskagomba

2001.07.16. 15:09
A kerecsendi székhelyű Qualiti Champions (QC) Kft. a jövőben gomba termesztéshez használja fel a tiszavasvári gyógyszergyárban keletkező mákhulladékot; erről 10 évre szóló szerződést kötött a QC, illetve a tiszavasvári gyógyszergyárat üzemeltető ICN Magyarország Rt.

Rácz József, a QC ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a szerződés egyaránt előnyös mindkét cégnek, ugyanis a gyógyszergyárban keletkező napi 60 tonna máktokszecskát - aminek elszállítása évente 15 millió forintba került a cégnek - a szerződés értelmében ingyen kapja a társaság. A gyárban visszamaradó mákgubó - hivatalos nevén a steril máktokszecska - az előzetes kísérletek során az egyik legalkalmasabb anyagnak bizonyult a laskagomba termesztéséhez.

A darabolt mákgubót egy helyben létesítendő üzemben keverik össze a gombacsírával majd bezsákolják a keveréket. A QC tervei szerint a zsákoló üzem mellett termesztő csarnokokat is kialakítanak a településen, illetve egy hűtőházat is a komposzt tárolására. A közel 170 millió forintos beruházás megvalósításához a helyi önkormányzat ajánlotta fel a területet.