Hogyan keresnek a csehek?

2001.07.23. 10:26
Csehországban a számítógépes adatfeldolgozók keresnek a legjobban, a legalacsonyabb havi átlagbérek pedig a konfekcióiparban vannak. A legjobb átlagbérek 3,5-ször haladják meg a legalacsonyabbakat - derült ki a cseh statisztikai hivatal hétfői jelentéséből. A számítógépes adatfeldolgozók bruttó bére havonta átlagosan 30 252 korona, míg a konfekcióiparban 8372 korona. A számítógépesek bére az első negyedévben 14,3 százalékkal volt magasabb a tavalyi első negyedévinél.

Átlagon felüliek még a pénzügyi szférában dolgozók átlagbérei is. Márciusban átlagosan 28 011 koronát kerestek, 28 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az országos bruttó átlagbér az idei első negyedév végén 13 289 korona volt. Az átlagosnál alacsonyabbak a keresetek a mezőgazdaságban és az erdőgazdaságban. A tavalyi első negyedévhez képest 9,8 százalékkal emelkedtek, és idén márciusban átlagosan 9762 koronát tettek ki.

A cseh statisztikusok az átlagbérek kiszámításánál nem veszik figyelembe a belügyi, a védelmi, az igazságügyi tárca, valamint a parlamenti képviselők, a szenátorok és a miniszterek bérét.