Harmadára csökkent a BT nyeresége

2001.07.26. 12:48
A British Telecommunications plc adósságállománya harmadával csökkent, ám üzleti első negyedévi profitja is csaknem kétharmaddal visszaesett a tavalyi hasonló időszakokhoz képest. A brit országos távközlési szolgáltató csütörtökön Londonban közzétett beszámolója szerint a cég üzleti évének júniussal zárult első negyedében 186 millió font volt az egyszeri tételek, az arculatérték-amortizáció és az adó előtt számolt eredmény, az előző év azonos időszakáról jelentett, ugyanígy számolt 637 millió font és a megelőző negyedévi 319 millió font helyett.

A cég magyarázata szerint a nagy csökkenés egyik oka az volt, hogy a kamatteher éves összevetésben éppen a kétszeresére, 235 millió fonttal 474 millió fontra emelkedett az üzleti első negyedben. A cég csoportszintű árbevétele 5,454 milliárd fontra nőtt az egy évvel korábbi 4,732 milliárd fontról.

A British Telecom hazai és nemzetközi mobilüzletágát tartalmazó BT Wireless 1,037 milliárd fontra növelte forgalmát a tavalyi 764 millió fontról, de 95 millió font működési veszteséget termelt a tavalyi első üzleti negyedévi 45 millió fontos üzemi eredmény helyett. A hazai mobiltársaság, a BT Cellnet 166 millió font nyereséget ért el; az összesített eredményben jelentkező működési veszteség zöme a német Viag Interkom és a holland Telfort érdekeltségek összesen 154 millió fontos negyedéves veszteségéből eredt.