Orsolya
7 °C
10 °C

Eljelentéktelenedik a WTO?

MTI
2001.07.30. 12:57
A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezérigazgatója, Mike Moore hétfőn kemény figyelmeztetést adott közre: vagy komolyan nekifog a 142 tagállam az új körtárgyalások előkészítésének, vagy a WTO rövidesen "nem fontos" szervezetté alacsonyodik.

Moore feddőn említette, hogy a tagállamok még mindig képtelenek megállapodni, milyen témákról tárgyaljanak az elvileg novemberben megindítani tervezett új fordulón, amelynek átfogó programja a világkereskedelem további liberalizálása. A WTO-tagországok illetékes miniszterei november 9-én ülnek össze a katari fővárosban, Dohában.

A gazdag országok - elsősorban az EU - új témákat szeretnének fölvetni, mindenekelőtt méltányosabb befektetési és versenyfeltételeket követelnek vállalataiknak külföldön, miközben a szegényebb országokat főleg az foglalkoztatja, hogyan szerezhetnének több és nyitottabb piacot a mezőgazdasági exportjuknak. Szeretnék, ha a fejlett országok végre csökkentenék mezőgazdaságuk állami támogatását. A fejlődő országok a dömpingellenes szabályok javításáról is tárgyalni akarnak, mert a fejlett országok ezek örvén szorítják ki a fejlődők olcsó termékeit a saját piacukról. Az Egyesült Államok azonban ellenzi ennek a témának a felvételét Doha programjára.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.