Temesfői Globus részvényeket adott el

MTI
2001.08.01. 11:51
Temesfői István, a Globus Konzervipari Rt. igazgatóságának elnöke 414 ezer darabra csökkentette a tulajdonában lévő Globus részvények számát tőzsdén kívüli forgalom keretében - tette közzé a társaság szerdán a Magyar Tőkepiacban.

A Globus Konzervipari Rt. augusztus 2-án tartja rendkívüli közgyűlését. A napirendi pontok között a Globus 2000. évi konszolidált éves beszámolójának ismertetése, a felügyelőbizottság és a könyvvizsgáló jelentése szerepel. A plénum dönt majd saját részvények vásárlásáról vagy értékesítéséről is.

A vállalatcsoport januári gyorsjelentése szerint 2000-ben 1,974 milliárd forint konszolidált adózás előtti nyereséget ért el, ami 22,8 százalékkal haladja meg az 1999. évi nyereséget. A cég árbevétele 2000-ben 30 százalékkal 19,19 milliárd forintra nőtt az előző évi forgalomhoz képest.

A Globus Konzervipari Rt.-ben egy milliárd forintos részvényjegyzéssel 19,9 százalékos részesedést szerzett tavaly decemberben a német kormány pénzügyi befektetői cége, a Német Fejlesztési Minisztérium száz százalékos tulajdonában lévő DEG részvénytársaság. A tőkeemelés által befolyt pénzt a Globus Rt. termelésfejlesztésre, a technológiai és a műszaki színvonal emelésére használta fel. A tőkeemelés második lépcsőjében - az idén februárban - további egymilliárd forintos befektetést hajtott végre a DEG. A Globus 316,045 millió forinttal, 16,6 százalékkal emelte fel jegyzett tőkéjét új részvények forgalomba hozatalával. Alaptőkéje az emelést követően 2,218 milliárd forint lett.