Várakozásoknak megfelelő Pannonplast-eredmény

2001.08.07. 09:30
A Pannonplast-csoport 985 millió forint nettó eredményt ért el idén az első félévben, ami 25,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot - tájékoztatta az MTI-t kedden nyilvánosságra hozott féléves gyorsjelentésében a társaság. Az elemzők 998 millió forintos nyereséget vártak.

A Pannonplast-csoport 15,63 milliárd forint árbevételt ért el, ami 34,6 százalékkal haladja meg a bázisidőszak adatát. A forgalombővülést az előző évi akvizícióval és a kapacitásbővítésekkel magyarázza a Pannonplast. A csoport árbevételén belül az export 5,196 milliárd forint volt, ami mintegy 10 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi teljesítménytől. A Pannonplast a visszaesést azzal magyarázza, hogy a 2001-ben érvényes számviteli törvények alapján a magyar vámszabadterületekre történő szállítás már nem minősül exportnak.

A társaság üzleti eredménye az egyéb ráfordítások és bevételeket is levonva 17,9 százalékkal nőtt, így 1,33 milliárd forint volt. A pénzügyi műveletek vesztesége a tavaly június végi 114 millió forintról 50 millió forintra csökkent. A pénzügyi műveletek bevételét növelte a forinterősödés devizahitelekre kifejtett kedvező hatása. Ezt azonban nagyrészt ellensúlyozták a növekvő kamatkiadások. A pénzügyi ráfordításokat magában foglaló vállalkozási eredmény így 1,279 milliárd forint lett, ami 26,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot.