Spontán sztrájk a Sabenánál

MTI
2001.08.08. 11:42
A Sabena belga légitársaság hét kivétellel szerda délelőtt induló valamennyi európai járatát kénytelen volt törölni a vállalat alkalmazottainak előző este kezdődött spontán tiltakozó megmozdulásai miatt.

Először a Sabena utasellátó részlegének dolgozói szüntették be a munkát, majd szerda reggel a csomagszállító alkalmazottak követték példájukat. Így azok az utasok sem örülhettek, akik elég szerencsések voltak ahhoz, hogy járatuk nem tartozott a szerda délelőtt töröltek közé; poggyászukat ugyanis maguknak kellett a gépekhez cipelni, illetve onnan elhozni.

A súlyos pénzügyi gondokkal küszködő légitársaság dolgozói azt követően kezdtek tiltakozó akciókat, hogy a sajtó kiszivárogtatta a vállalatvezetés nagyszabású szerkezetátalakítási tervét, amely egyebek mellett mintegy 2000 főt érintő létszámcsökkentéssel is számol. A programot hivatalosan ugyan csak csütörtökön kívánják a vállalati tanács elé terjeszteni, de a pilóták szakszervezete máris leszögezte, hogy ilyen nagyarányú leépítéseket nem tudnak elfogadni. A csomagszállítók mellett szerda reggel az utasellátó részleg és a takarítószemélyzet is beszüntette a munkát, majd az alkalmazottak egy csoportja rövid időre eltorlaszolta a brüsszeli repülőtérre vezető egyik autópályát.