Megugrott a német fizetési mérleg hiánya

2001.08.10. 10:41
A várakozásoknak megfelelően csekély mértékben csökkent júniusban a német kereskedelmi mérleg többlete, míg a folyó fizetési mérleg a vártnál sokkal magasabb hiányt mutat a magasabb szolgáltatási deficit miatt. Júniusban a kereskedelmi mérlegtöbblet 13,7 milliárd márkára csökkent a májusi 14,5 milliárdról - közölte pénteken a wiesbadeni statisztikai hivatal.

Az import erőteljesebben nőtt az exportnál: míg a behozatal 91,1 milliárd márkát ért el - s ezzel 8,3 százalékkal volt magasabb, mint tavaly júniusban - a 104,8 milliárd márkás júniusi kivitel csak 8,1 százalékkal haladta meg a tavalyi hatodik hónap adatát. A folyó fizetési mérleg 8,7 milliárd márkás deficitet mutatott júniusban, a májusi, felülvizsgált 300 millió márkás többlet után. Korábban a statisztikai hivatal 1,3 milliárd márkára tette a májusi többletet.

Elemzők júniusban a kereskedelmi többletre 11,7 milliárd márkát becsültek, a fizetési mérleg tényleges adata azonban több mint 14-szeresen túlszárnyalja az elemzők által valószínűsített 600 millió márkát. A magas júniusi fizetési mérleghiány elsősorban a szolgáltatásoknál mutatkozó deficitet jelzi, amely a nyári szezonnal áll összefüggésben.