Rövid IMF-közgyűlés hosszú tüntetéssel

2001.08.14. 10:13
A Mozgósítás a Világméretű Igazságért (MGJ) szervezet kedden közölte, hogy bármilyen rövid lesz is a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) idei közgyűlése Washingtonban, ők azért ugyanúgy fognak tüntetni és tiltakozni, mintha hosszabb eseményre számíthatnának.

A gazdasági globalizáció különféle rendű és rangú ellenzőit összefogó, laza nemzetközi szervezet közleménye szerint a Világbank és az IMF "azért fogja rövidre az értekezletét, mert reméli, hogy így kevésbé lesz kitéve a sajtónak és a nyilvános vitának, és ezzel korlátozhatja a nyomást politikájának igazolására". Ám - tették hozzá - "amíg követeléseink nem teljesülnek, a tervezett tiltakozó megmozdulásokat megtartjuk".

Az MGJ két alapvető követelése, hogy a közgyűlést teljesen nyissák meg a sajtó és a nagy nyilvánosság számára, és töröljék el a legszegényebb országok minden adósságát, amellyel a Világbanknak és az IMF-nek tartoznak.

A két nemzetközi társ-pénzintézet a múlt héten bejelentette, hogy egyhetes helyett csupán kétnapos lesz a közgyűlésük, szeptember 29-én és 30-án. Várhatóan sok ezer tüntető gyűlik össze az amerikai fővárosba erre a két napra.