Brazília bajban

MTI
2001.08.16. 10:39
A brazil gazdaság gyorsan fékezett a második negyedévben, miközben az argentin válság, a növekvő kamatok és az energiaadagolás elfogyasztotta a maradék üzleti bizalmat. A brazil gazdaság mindössze 0,79 százalékkal növekedett a második negyedévben a tavalyi második negyedévhez képest, az első negyedévi 4,28 százalékos ütem után. Ez messze elmaradt az átlagosan 2,5 százalékos előrejelzésektől, és 0,99 százalékos tényleges visszaesésnek felel meg az első negyedévhez képest. Ez az első negyedéves visszaesés 1998 vége óta, amikor az orosz fizetési válság feltörekvő piaci következményei Brazília életét is megnehezítették.

Miközben Argentína a fizetésképtelenség elkerüléséért küzd, elemzők most azért aggódnak, hogy Brazília recesszióba süllyedhet a második félévben. Az argentin "fertőzés" elleni védekezésül Brazília nemrég új, 15 milliárd dolláros kölcsönről írt alá szerződést a Nemzetközi Valutaalappal, de helyi megfigyelők kétlik, hogy sikerül tartani a feltételeket.

A második negyedévi lassulás fő oka, hogy brazil központi bank március óta összesen 3,75 százalékponttal emelte az alapkamatot, az infláció elleni harc jegyében. Az energiaadagolás ugyancsak lassította a gazdaságot. Az IMF-kölcsön bejelentése sem segített a brazil valutának, amely 20 százalékot vesztett a dollárral szemben az idén.