Stagnál a német gazdaság

MTI
2001.08.16. 15:21
A német Bundesbank havi jelentése szerint a német gazdaság a stagnálás állapotában van: az idei második negyedévben növekedése gyakorlatilag leállt, vagyis a második negyedévben a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított reál GDP az első negyeddel megegyezően alakult. Éves szinten, a tavaly április-június időszakhoz képest a GDP mindössze 1 százalékkal nőtt.

Az augusztusi Bundesbank-jelentés szerint ugyanakkor a gazdaság nem kerül a recesszió állapotába, s a jövő év elején ismét élénküléssel lehet számolni. A német jegybank szerint a szövetségi pénzügyi politikát hosszabb távra kellene tervezni és megbízhatóbbá kellene tenni. Ugyanakkor a kormány erőfeszítéseit az államháztartási hiány megszüntetésére a helyes irányban tett lépésnek értékeli a jelentés.

A német pénzügyminisztérium nem kommentálta a jegybanki jelentést, csupán annyit mondott, hogy a hivatalos második negyedévi adatok közzététele előtt nem bocsátkoznak jóslásokba. A minisztériumi szóvivő azt közölte: saját előrejelzésüket csak a hivatalos adatok birtokában módosítják.

A minisztérium az idei évre 2 százalék körüli növekedést vár, bár Schröder kancellár legutóbb már 1,5 százalékról beszélt. A szövetségi statisztikai hivatal a második negyedévi GDP-adatot a következő héten teszi közzé.