Vér Iván helyett Diczkó János irányítja az autópályépítést

MTI
2001.08.16. 15:59
Közös megegyezéssel augusztus elején távozott posztjáról Vér Iván, a Nemzeti Autópálya Rt. (NA) elnöke - erősítette meg Tarnóczy László, az NA tulajdonosa, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. sajtófőnöke csütörtökön. Vér Iván 2000. december 31-ig látta el a vezérigazgatói feladatokat is, akkor szétválasztották az elnöki és vezérigazgatói funkciót, így lett az NA Rt. operatív vezetője a vezérigazgatói poszton Kosik Attila. Az elnöki székben Vér Ivánt - aki továbbra is a MFB igazgatóságának tagja - Diczkó János, az MFB beruházási irodájának vezetője váltja fel.

Az MFB szóvivője nem kívánt részleteket közölni arról a 180 milliárd forintos hitelfelvételről, amelynek megszervezésére - az MFB garanciája mellett - a Nemzeti Autópálya Rt. adott megbízást a CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Rt., a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt., valamint az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. által alkotott főszervezői konzorcium részére a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséhez. Annyit azonban elmondott, hogy a hitel kamatát a konzorcium teszi majd közzé. Az NA hiteleire az MFB nyújt garanciát, míg a pénzintézetnek a külföldi hitelfelvételeire és kötvénykibocsátásaira az állam vállal kezességet. Ez utóbbi mértéke jelenleg 480 millió euró, vagyis mintegy 120 milliárd forint.

Az NA Rt. által igényelt pénzügyi forrást az M0-ás körgyűrű továbbépítéséhez, illetve az M3-as és az M7-es felújításához használják majd fel - fűzte hozzá a szóvivő.