Ausztria novembertől megadóztatja a külföldi buszokat

2001.08.21. 16:04
Ausztriában kedden megerősítették, hogy 2001. november 1-jétől megadóztatják az Ausztriában be nem jegyezett, buszos személyszállítással foglalkozó külföldi vállalatok járműveit. Az autóbuszokat személyszállításra használó külföldi vállalatok ausztriai adóztatását Ausztria Európai Uniós tagsága teszi szükségessé. Az adó mértéke: az Ausztriában megtett kilométerek száma, szorozva a szállított utasok számával és az összeg szorozva 0,6 schillinggel. A megtett kilométerek számát felfelé kell kerekíteni. Az adó megfizetése a megfelelő papírral igazolandó.

Az adó megfizetése a gyakorlatban kétféle módon történhet: azoknak a cégeknek, amelyek rendszeresen utaztatnak autóbuszon személyeket Ausztriába vagy Ausztrián át, a grazi pénzügyi hatósághoz kell fordulni, mivel e hivatal feladata az ausztriai bejegyzéssel nem rendelkező cégek tevékenysége után esedékes forgalmi adó beszedése. Itt a cégek negyedévenként jelenthetik a járataik átlagos adatait, s ez után 10 százalék átalányt kötelesek fizetni.

Azoknak a járműveknek, amelyeknek cége csupán egyedi esetben küld buszokat Ausztriába vagy Ausztrián át, a belépésnél a határon kell kérni a megfelelő vámpapírt, s az Ausztriában megtett kilométerek és az utasok számának szorzatából adódó számot 0,6 schillinggel kell beszorozni, s ezt kell kifizetniük az országból való kilépéskor.