Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Indonézia szándéknyilatkozatot írt alá az IMF-fel

2001.08.27. 15:32
Indonézia szándéknyilatkozatot írt alá az IMF-fel az idei várható gazdasági növekedésről és az inflációról. Ezután a nemzetközi pénzintézet felújíthatja hitelfolyósítását Indonéziának, az ottani kormány pedig megkezdheti adósságátütemezési tárgyalásait fő hitelezőivel. Indonézia vállalta, hogy gazdasági reformokat hajt végre és ellenőrzés alá vonja a költségvetési hiányt.

A szándéknyilatkozat értelmében az idei indonéz GDP 3-3,5 százalékkal nő a tavalyi 4,8 százalék után, az infláció 9-11 százalék között lesz. Az idei indonéz költségvetés eredetileg 3,5 százalékos GDP emelkedéssel és 9,3 százalékos inflációval számolt. Ugyancsak egyezség jött létre arról, hogy a hazai össztermékhez viszonyított idei folyó fizetési többlet 3,2 százalékra csökken a tavalyi 5,2 százalékról. A költségvetés hiánya a GDP 3,7 százaléka lesz a megállapodás szerint, és jövőre 2-3 százalékra csökken.

Az IMF decemberben azért állította le 5 milliárd dolláros hitelprogramját, mert jelentősen nőtt Indonézia költségvetési hiánya, és elmaradt a bankreform egy fontos része, az államosított Bank Central Asia (BCA), a legnagyobb lakossági bank részleges privatizációja. Az indonéz kormány korábban a BCA 30 százalékát akarta magánosítani, most azonban arra vállalt kötelezettséget, hogy az év végéig az állam megválik többségi, 51 százalékos tulajdonrészétől.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!