Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Egy év óta először emelkedett a német beszerzői menedzserindex

2001.09.03. 11:14
Tavaly június óta most augusztusban javult első ízben a német feldolgozóipar beszerzőimenedzser-indexe, de az alindexek közül a termelésé, az új megrendeléseké és a foglalkoztatásé még mindig csökkent. A BME/Reuters-féle fő mutató, szezonális kiigazítással, 46,4 pontra emelkedett a júliusi 46,3 pontról. Ez még mindig visszaesést jelez, de lassúbbat a júliusinál. Augusztusban a mutató ötödik hónapja volt a változatlanságot jelző 50 pont alatt.

A vállalatok visszafogták termelésüket a gyengülő megrendelések hatására, és csökkentették a késztermék-tartalékaikat - olvasható az adatokhoz fűzött kommentárban. A megrendelések is ötödik hónapja csökkentek, de lassabban a júliusi harminchavi rekord-visszaesésnél. A felmérésbe bevont vállalatok közül az építőipariak és a távközlésiek húzták le főként az indexet, és a külföldi kereslet lassulása is rontott az összképen. Az euró újkeletű erősödése ugyancsak elbátortalanította a külföldi keresletet, legalábbis a vállalatok erre panaszkodtak.

A foglalkoztatás harmadik hónapja csökkent, és 26 hónapon belül a leggyorsabban esett vissza augusztusban. A felmérésbe bevont vállalatok több mint egynyolcada jelentett létszámcsökkentést. A beszerzési árak azonban 29 hónapon belül a leggyorsabban estek vissza augusztusban a csökkenő kereslet és az euró erősödése miatt, ami az importot olcsóbbította.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.