Gyengélkedik a szolgáltatási szektor az eurórégióban

2001.09.05. 11:23
A szolgáltatások teljesítménye csökkent augusztusban az euróövezet legnagyobb gazdaságaiban. A német szolgáltató szektor teljesítménye ténylegesen visszaesett augusztusban. A Reuters-féle szolgáltatási aktivitási index - az ipari beszerzőimenedzser-index megfelelője a szolgáltatások számára - augusztusban 49,0 pontra csökkent, szezonális kiigazítással, a júliusi 49,4 pontról. A felmérésbe bevont vállalatok adják a német GDP körülbelül 40 százalékát. A mutató negyedik hónapja esett augusztusban, méghozzá a leggyorsabb 1998. március óta. A fő teljesítménymutatót főleg az új megrendelések alindexe húzta le. A német szolgáltatások iránti kereslet már a hetedik hónapja csökkent egyvégtében augusztusban, 45,1 pontra a júliusi 45,9 pontról.

A nagyságra második euróövezeti gazdaságban, Franciaországban az augusztusi szolgáltatási teljesítménymutató továbbra is az ágazat növekedését jelezte, de a növekedés a leglassúbb volt három hónapon belül. A fő index augusztusban 55,1 pontra csökkent a júliusi 57,0 pontról, de még nem érte el hároméves mélypontját, amelyet májusban állított be 53,6 ponttal. Az új megrendelések alindexe tartotta fenn főleg a fő mutatót, de az új megrendelések négy hónapon belül a leglassabban növekedtek augusztusban. Az alindex 53,2-re csökkent a júliusi 56,1-ről.

Ugyancsak lassult a nagyságra harmadik olasz gazdaságban a szolgáltató szektor növekedése: 56,2 pont volt az üzleti aktivitás fő indexe a júliusi 56,7 pont és a júniusi 56,8 pont után. Igaz, májusban 55,4-re esett vissza a fő mutató.