Él és virul a román feketegazdaság

2001.09.07. 10:06
Tavaly a romániai feketegazdaság teljesítménye majdnem 45 százalékkal megtoldotta a hivatalos GDP értékét - állapította meg a Román Gazdaságpolitikai Központ (CRPE) tanulmánya. A pénteki román gazdasági sajtóban ismertetett tanulmány szerint a tavalyi tényleges - a hivatalos és a feketegazdaság által együttesen előállított - 53 milliárd dollárnyi hazai össztermékből a feketegazdaság részesedése 16,1 milliárd dollár, azaz 31 százalék volt. A román statisztikai hivatal korábban úgy becsülte, hogy tavaly a feketegazdaság részesedése a teljes GDP-ben mintegy 20 százalék volt.

A CRPE tanulmánya a legfontosabb tapasztalatok között azt említette, hogy a fekete gazdaság legnagyobbrészt - 72 százalékos arányban - a legális gazdaságban "rejtőzik", azaz a fekete gazdaság legfontosabb szereplői nem a magánszemélyek, hanem a vállalatok és általában a jogi személyek. A feketemunka részesedése a feketegazdaságban 46,5 százalék volt a tanulmány szerint. A CRPE kutatói arra is felhívták a figyelmet, hogy főleg a fiskális terhek, illetve a legális gazdasági tevékenységet nehezítő bürokratikus akadályok taszítják a gazdasági szereplőket a feketegazdaság irányába.

A tanulmány szerint az elmúlt évtized román kormányai ugyan elkötelezték magukat a gyors gazdasági reformok mellett, ám képtelenek voltak az eredeti szándékuk szerint cselekedni, és is közrejátszott a román gazdaság gyenge teljesítményében. A CRPE szerint továbbra is nagy hatalommal rendelkeznek azok az érdekcsoportok, amelyek számára az állami irányítású gazdaság fenntartása szavatolja a nyereséget. Emellett rendületlenül tartja magát Romániában az erős állam mindenhatóságába vetett hit - írták az intézet elemzői.