A Moody' több mint 10 milliárd dollárra becsüli a kártérítési igényt

MTI
2001.09.12. 17:42
A globális biztosítási ipar akár 15 milliárd dolláros kártérítési igénnyel is szembetalálhatja magát a keddi amerikai terrortámadások után - közölte szerdán a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő. Ez lenne az eddigi legnagyobb, emberi tevékenység okozta biztosítási kárösszeg. A Moody's szakértői a Reutersnek azt mondták: 10-15 milliárd dollár közé becslik a keddi támadás okozta, biztosított értékekben esett kárt, vagyis jóval magasabbra, mint a Swiss Re svájci viszontbiztosító szóvivője által korábban közölt, 6 milliárdos becslés.

A legnagyobb biztosítási kárigény a Világkereskedelmi Központ két összedőlt tornya után érkezhet be; az ikerépületet a hetvenes évek elején 750 millió (akkori) dolláros beruházással emelték. Ugyancsak kártérítési igényt nyújthat be az American Airlines és a United Airlines, az a két amerikai légitársaság, amely összesen 266 utast és négy repülőgépet vesztett el a keddi terrorakciókban.

A várható hatalmas biztosítási igények a befektetőket is megrettentették. Szerda délután a Munich Re, a világ legnagyobb viszontbiztosítója a keddi 16 százalékos esést újabb 5,04 százalékos veszteséggel megtoldva 218,86 euró volt Frankfurtban. Az Allianz papírja, amely előző nap 14 százalékkal esett, szerdán további 3,77 százalékot vesztett.