Bizonytalan a csütörtöki amerikai tőzsdenyitás

MTI
2001.09.12. 18:12
Az amerikai tőzsdei felügyelet (SEC) elnökének derűlátása ellenére szerdán kora este még nem volt egyértelmű, hogy csütörtökön valóban kinyitnak-e az amerikai piacok. A SEC vezetője, Harvey Pitt a nap folyamán a CBS tévé reggeli hírműsorában azt mondta: reményei és várakozása szerint a piacokon csütörtökön újraindulhat a kereskedés.

A második legnagyobb amerikai értékpapír-kereskedési platform, az elektronikus New York-i Nasdaq szóvivője nem sokkal később csak annyit közölt, hogy a piac egyelőre "aktívan egyeztet" más piacokkal, valamint a piaci szereplőkkel és a tőzsdefelügyelettel, s a "lehető leggyorsabban" szeretné felújítani a kereskedést - írta a Dow Jones.

A Reuters által idézett forgalmazók egyike szerint azonban a New York-i értéktőzsde (NYSE), az első számú amerikai részvénypiac puszta megközelítése is "meglehetősen küzdelmes vállalkozás", mivel a környéket helyenként 4,5 méter magas törmelékhalom borítja.

A fő amerikai tőzsdék a keddi New York-i és washingtoni terrorcselekmények után zárva tartottak, és már aznap közölték, hogy szerdán sem nyitnak ki. Ennek megfelelően nem volt kereskedés szerdán sem a két legnagyobb értékpiacon, a New York-i értéktőzsdén (NYSE) és az elektronikus Nasdaq platformon, valamint a New York-i árutőzsdén (NYMEX).