Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Román szenátorok vizsgálják a Danubius szovátafürdői tulajdonszerzését

MTI
2001.09.13. 11:08
A román szenátus állandó bizottsága jóváhagyta azt a kérést, hogy a testület alakítson vizsgálóbizottságot, megállapítani, miként szerzett többségi tulajdont a magyarországi Danubius Rt a szovátafürdői gyógyüdülőközpontban - jelentette a csütörtöki román sajtó. A Danubius Rt. romániai társasága, a Salina Invest Rt. májusban írta alá a privatizációs megállapodást a román privatizációs hatósággal (APAPS) az üdülőtelep részvényei 82,17 százalékának megvételéről. A privatizált szállodákat működtető korábbi bérlők már a privatizációs megállapodást megelőzően, majd a szerződés aláírása után is bíróságon támadták meg az üdülőközpont magánosítását, de a pereket minden szinten elveszítették. A szovátai privatizáció ellen a hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) konzervatív-nacionalista szárnyának képviselői azonnal politikai támadást indítottak. Adrian Paunescu, a párt egyik szenátora egyenesen "Erdély elleni bűntettről" beszélt, mivel tudomása szerint az üdülőtelepet "valójában a magyar titkosszolgálatok vették meg".

Az első nacionalista támadások a bírósági ítéletek nyomán lassan elültek, de szeptember elején az Adevarul című központi lap ismét felvetette a szovátai privatizáció kérdését. Ennek nyomán újabb PSD szenátorok álltak csatasorba, akik a lap "leleplező írásaira" és a helybéliek panaszaira hivatkozva aláírások gyűjtésébe kezdtek egy vizsgálóbizottság felállítása érdekében. A kezdeményezők néhány nap alatt összegyűjtötték a kormánypárt és a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt 50 szenátorának támogató aláírását. A beadvány aláírói szerint a privatizáció során számos szabálytalanság történt, és legalább 200 milliárd lej kár érte a román államot. Nicolae Vacaroiu, a szenátus elnöke közölte, hogy a vizsgálóbizottság hét szenátorból áll majd. A bizottság felállításáról a végleges döntést a szenátus plénumának kell kimondania.

Ezzel egy időben a szenátus gazdasági bizottsága felszólította a román privatizációs hatóság vezetését, hogy egy héten belül bocsássa a bizottság rendelkezésére a szovátai privatizáció teljes dokumentációját. Ovidiu Musetescu privatizációs miniszter az eddigi viták során többször leszögezte, hogy a szovátai privatizáció a törvényes előírások teljes betartásával történt. A "mundér becsületét védő" minisztert egyes PSD szenátorok arra figyelmeztették, hogy magatartását "a párt szavazótábora nem hagyja majd büntetlenül".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.