Natália
-3 °C
8 °C

A GE és a Honeywell fellebbez az EU versenyfelügyeletének döntése ellen

MTI
2001.09.13. 11:35
Az amerikai General Electric és a Honeywell repüléselektronikai és ipari csoport külön-külön hivatalosan benyújtotta fellebbezését a luxemburgi európai bíróságon az EU versenyfelügyeleti döntése ellen, amely az EU-ra nézve megtagadta a két cég egyesülésének engedélyezését. Az Európai Bizottság július 3-i döntése miatt a 43 milliárd dolláros egyesülési terv meghiúsult. A bíróság elsőfokú döntése nem várható néhány hónapon belül, inkább egy-két évre kell számítani - írta az AFP hírügynökség csütörtökön, bírósági illetékeseket idézve.

A General Electric vezetői augusztusban elmondták a The Wall Street Journalnak, hogy a fellebbezéssel nem az egyesülés újjáélesztése a céljuk, hanem az EU-bizottság álláspontjának visszautasítása. A versenyfelügyeleti döntés azért zárta ki az egyesülést, mert az EU végrehajtó testülete attól tartott, hogy az új csoport uralkodó helyzetbe kerül a repülőgépmotorok és más repüléstechnikai berendezések és rendszerek piacán. Ez az állásfoglalás a jövőre nézve is megkérdőjelezi a General Electric bármilyen további terjeszkedési kísérletét vállalatfelvásárlás útján - vélték az amerikai vállalat vezetői, és ezért kísérlik meg az EU-bizottság állásfoglalásának jogi megsemmisítését.

A General Electric nem volt hajlandó teljesíteni az EU versenyfelügyeletének feltételét, hogy adja el repülőgépeket bérbe adó vállalata, a GECAS jelentős részét. Az amerikai versenyfelügyelet korábban engedélyezte a General Electric és a Honeywell egyesülését. Az EU-bizottság most először szegült szembe amerikai cégek Egyesült Államokban már jóváhagyott egyesülésével.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.