Miklós
-7 °C
4 °C

A dohánytermesztők a tavalyinál nagyobb állami támogatást remélnek

MTI
2001.09.14. 08:41
A dohánytermesztők reményei szerint a számukra nyújtott ez évi állami támogatás meghaladja a tavalyi, illetve tavaly előtti 200 millió forintos keretet, és így a belföldi szükségletek kielégítése mellett képesek lesznek kivitelre is termelni - nyilatkozta Papp Ferenc, a Dohány Terméktanács elnöke az MTI-nek.

A minisztériumban a szakma és az agrárrendtartás között jelenleg zajlik az egyelőre még nem tisztázott formában nyújtott támogatás mértékéről szóló tárgyalás. A szakember szerint az előző években már megszokott támogatási összeg csupán a belföldi cigarettagyárak mintegy 7 ezer tonnás igényének fedezéséhez elegendő, a felesleg a külföldi országok kedvezőbb árai miatt exportként nem értékesíthető. Az idén a várható fermentált dohányfelesleg 1.500 tonna lesz, ez a mennyiség a raktárakban lévő 3.000 tonnás korábbi többlettermést gyarapítja. Papp Ferenc szerint a hamarosan meghirdetett állami támogatás nem exporttámogatásként lesz hozzáférhető, hiszen azt az ország számára meghatározott WTO-keret nem teszi lehetővé, hanem az állam minőségi felárat fizet.

Az elnök beszámolt arról, hogy a tavalyinál 900 hektárral kisebb területen, 5.300 hektáron termesztett dohány 60-75 százalékát takarították be eddig, de az már bizonyos, hogy az előző évi 10.500 tonnához hasonló nagyságú lesz az idei termés. A betakarított terményből 8-8.500 tonna feldolgozott dohány állítható elő. A felvásárlási árak az idén átlagosan 400 ezer forintot tesznek ki tonnánként, ez a tavalyit 12 százalékkal haladja meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!