Prágai vélemények a cseh-lengyel-magyar tőzsdefúzió ötletéről

MTI
2001.09.18. 10:42
A prágai értéktőzsdének egyelőre nincs részletesen kidolgozott elképzelése a jövőről, ezért többféle változat is szóba jöhet. Közös értékpapírpiac kialakítása a CEFTA-országokkal, vagy egy nemzetközi jelentőségű partnerrel való együttműködés is egyike a lehetséges jövőképeknek - mondta Pavel Hollmann, a prágai tőzsde főtitkára az MTI-nek Varga Mihály magyar pénzügyminiszter fölvetésére, hogy hasznos lenne a magyar, a cseh és a lengyel tőzsde egyesülése. - A prágai tőzsde, akárcsak szomszédai, a hazai piac megerősítéséhez és a cseh tőkepiac iránti érdeklődés növeléséhez vezető többféle út lehetőségét mérlegeli - jelentette ki Hollmann. Az biztos, hogy egy nagyobb piac érdekesebb és vonzóbb a befektetők számára - tette hozzá. Hollmann szerint a tőzsdék egyesítése szempontjából az lesz a döntő, hogy ennek a gondolatnak milyen lesz a visszhangja a vezető politikai körökben, illetve hogyan fognak reagálni erre a lehetőségre az egyes tőzsdék.

A prágai tőzsde legutóbbi éves jelentése szerint a tőzsde célja 2003-ig csatlakozni egy fontos nemzetközi tőzsdei egységhez. Jana Marcová, a prágai tőzsde marketing igazgatója szerint az öt közép-európai tőzsde 1999 tavasza óta részben együttműködik már. Az egyesítésről azonban eddig nem folyt semmiféle tárgyalás. - Mindazonáltal többször is elhangzott, hogy a közös piac létrehozásának a lehetősége nincs kizárva - szögezte le Marcová.

A cseh Értékpapír Bizottság (Komise pro cenné papíry-KCP) szerint Prága betagozódása egy tőzsdei szövetségbe hasznos lenne. A közép-európai tőzsdék egyesítésének egyik akadálya, hogy mindegyikük más-más műszaki rendszert használ - hívta fel a figyelmet a Radka Procházková, a KCP szóvivője.