A német kormány növelni kívánja a katonai kiadásokat

MTI
2001.09.25. 10:58
A következő években növelni kell a hadseregre fordított kiadásokat az amerikai terrortámadások miatt - idézte Rudolf Scharping német védelmi minisztert kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung. - Mivel a terrorizmusellenes küzdelem természeténél fogva hosszú távú vállalkozás, egy egyszeri kiadásnövelés csak jövőre nem elegendő. A hadsereg körülbelül évi 1,5 milliárd márka többletet fog kapni - mondta a miniszter. A német parlamentben szeptember 11-e, a New York és a Washington elleni támadás óta fel volt függesztve a jövő évi költségvetés vitája, és ezt most újítják fel. A vita várhatóan december elejéig folytatódik.

A kormány már nyilvánosságra hozott egy hárommilliárd márkás többletkiadási programot, amelyből a polgári biztonsági intézkedések bővítését, javítását akarják finanszírozni. Ezt a dohányadó és az életbiztosításon kívüli biztosítások díjára kivetett adó emeléséből finanszíroznák. A szövetségi statisztikai hivatal szerint ez akár 0,5 százalékponttal, a kormány szerint legföljebb 0,1 százalékponttal növeli a jövő évi inflációt.

Az amerikai támadások előtt készült eredeti költségvetési tervezetbe 24 milliárd euró védelmi kiadást állítottak be jövőre, ez a tervezett GDP körülbelül 1,2 százaléka lett volna.