Nagyot zuhant a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe

MTI
2001.09.25. 17:22
Szeptemberben 97,5 pont volt a Conference Board amerikai gazdaságkutató csoport átfogó fogyasztói bizalmi indexe, az amerikai fogyasztói bizalom legfőbb barométere az előző havi 114,0 után. Ez volt 1990 októbere, az Öböl-háborús hangulati válság mélypontja óta a legnagyobb havi zuhanás. A szeptember 11-i terrortámadás hatásait már részben tartalmazó átfogó indexen belül a jelenlegi gazdasági helyzethez fűződő fogyasztói bizalom részindexe 125,2-re esett az augusztusi 144,5-ről; a fél évre előretekintő távlati várakozási részindex 79,2-re süllyedt az előző havi 93,7-ről.

Az értékpiac visszafogottan fogadta a számokat, elemzők szerint sokan még a valós számnál is sokkal rosszabbra számítottak. A két héttel ezelőtti támadás utáni bizonytalanságban igen széles sávban szóródtak a várakozások: a Dow Jones elemzői konszenzusának részvevői jórészt 106 és 110 közé jósolták a szeptemberi Conference Board-indexet, de a Citigroup érdekeltségébe tartozó Salomon befektetési ház 65 pontos átfogó indexet valószínűsített.

A New York-i gazdaságkutató csoport közleménye szerint a következő hetekben és hónapokban válnak igazán világossá a szeptemberi terrortámadás gazdasági következményei. Elemzők szerint a Conference Board-index után most már szinte biztos, hogy a szövetségi jegybank októberben folytatja január óta tartó agresszív monetáris enyhítési kurzusát.