Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Nagyot zuhant a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe

MTI
2001.09.25. 17:22
Szeptemberben 97,5 pont volt a Conference Board amerikai gazdaságkutató csoport átfogó fogyasztói bizalmi indexe, az amerikai fogyasztói bizalom legfőbb barométere az előző havi 114,0 után. Ez volt 1990 októbere, az Öböl-háborús hangulati válság mélypontja óta a legnagyobb havi zuhanás. A szeptember 11-i terrortámadás hatásait már részben tartalmazó átfogó indexen belül a jelenlegi gazdasági helyzethez fűződő fogyasztói bizalom részindexe 125,2-re esett az augusztusi 144,5-ről; a fél évre előretekintő távlati várakozási részindex 79,2-re süllyedt az előző havi 93,7-ről.

Az értékpiac visszafogottan fogadta a számokat, elemzők szerint sokan még a valós számnál is sokkal rosszabbra számítottak. A két héttel ezelőtti támadás utáni bizonytalanságban igen széles sávban szóródtak a várakozások: a Dow Jones elemzői konszenzusának részvevői jórészt 106 és 110 közé jósolták a szeptemberi Conference Board-indexet, de a Citigroup érdekeltségébe tartozó Salomon befektetési ház 65 pontos átfogó indexet valószínűsített.

A New York-i gazdaságkutató csoport közleménye szerint a következő hetekben és hónapokban válnak igazán világossá a szeptemberi terrortámadás gazdasági következményei. Elemzők szerint a Conference Board-index után most már szinte biztos, hogy a szövetségi jegybank októberben folytatja január óta tartó agresszív monetáris enyhítési kurzusát.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!