Vilma
-8 °C
3 °C

Mégis döntenek a PKN Orlen privatizációjáról

MTI
2001.09.26. 16:26
A lengyel kormány várhatólag jövő kedden dönt arról, hogy a két pályázó - az osztrák OMV és a magyar Mol Rt. - közül melyiket választja ki kizárólagos tárgyalások folytatására a PKN Orlen lengyel olajipari nagyvállalat 17,58 százalékos részvénycsomagjának eladásáról - közölte szerdán Barbara Litak-Zarebska kincstárügyi miniszterhelyettes egy varsói gazdasági szemináriumon.

Litak-Zarebska asszony előző nap még azt mondta, hogy Jerzy Buzek kormánya, amely a választásokat elvesztette, valószínűleg már nem fejezi be a PKN Orlen és a gdanski kőolaj-finomító privatizációját. Aleksander Kwasniewski államfő nyilatkozata szerint a "politikai bölcsesség és a tisztesség" azt kívánná meg a miniszterelnöktől, hogy már most adja be lemondását, de az új kormány felállásáig semmiképpen se hozzon fontos döntéseket.

Wieslaw Kaczmarek, a választásokon győztes Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) egyik kincstárügyiminiszter-jelöltje már korábban többször szót emelt a lengyel folyékonyüzemanyag-piac együttesen 80 százalékát ellenőrző két társaság eladása ellen. Úgy vélte, jobb lenne, ha a két cégből egy közös nemzeti olajkonszernt hoznának létre. Az SLD kilátásba helyezte, hogy minden, a jelenlegi kormány utolsó időszakában hozott privatizációs döntést felülvizsgál.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.