Mégis döntenek a PKN Orlen privatizációjáról

MTI
2001.09.26. 16:26
A lengyel kormány várhatólag jövő kedden dönt arról, hogy a két pályázó - az osztrák OMV és a magyar Mol Rt. - közül melyiket választja ki kizárólagos tárgyalások folytatására a PKN Orlen lengyel olajipari nagyvállalat 17,58 százalékos részvénycsomagjának eladásáról - közölte szerdán Barbara Litak-Zarebska kincstárügyi miniszterhelyettes egy varsói gazdasági szemináriumon.

Litak-Zarebska asszony előző nap még azt mondta, hogy Jerzy Buzek kormánya, amely a választásokat elvesztette, valószínűleg már nem fejezi be a PKN Orlen és a gdanski kőolaj-finomító privatizációját. Aleksander Kwasniewski államfő nyilatkozata szerint a "politikai bölcsesség és a tisztesség" azt kívánná meg a miniszterelnöktől, hogy már most adja be lemondását, de az új kormány felállásáig semmiképpen se hozzon fontos döntéseket.

Wieslaw Kaczmarek, a választásokon győztes Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) egyik kincstárügyiminiszter-jelöltje már korábban többször szót emelt a lengyel folyékonyüzemanyag-piac együttesen 80 százalékát ellenőrző két társaság eladása ellen. Úgy vélte, jobb lenne, ha a két cégből egy közös nemzeti olajkonszernt hoznának létre. Az SLD kilátásba helyezte, hogy minden, a jelenlegi kormány utolsó időszakában hozott privatizációs döntést felülvizsgál.